Gourmet kaffe, te, espresso, italienske delikatesser,
sjokolade, olivenolje, krydder, pasta og andre godsaker i tillegg
til espressomaskiner, kaffemaskiner og utstyr til tilberedning av kaffe og te.


Oppskrifter til te og kaffedrikker.


Oppskrifter kaffe espresso

Noen grunnleggende tips om tilbereding av kaffe.

Rent vann og rent utstyr er viktig for å oppnå et godt resultat. Gamle kafferester setter smak. Likeledes er godt vann en nødvendig forutsetning for å lage en god kopp kaffe. Har du dårlig "kaffevann" kan det være en idé å kjøpe vann på flaske. Trekketid og vanntemperatur må også være riktig. For filter, presskanne og kokekaffe gjelder følgende hovedregel: Vanntemperatur ca 90 grader C. Trekketid: 5 minutter. Dette gir optimalt resultat. Mange har dårlige og tildels elendige kaffetraktere som verken gir høy nok temperatur eller lang nok trekketid. Da kan du gjøre følgende: Bruk et filterstativ i f.eks en termokanne og hell vannet over kaffen i porsjoner. Bruk altså 5 minutter på dette. Bedre kaffe enn dette får du ikke i en kaffetrakter! Husk også at kaffe holder seg vesentlig lengre i hele bønner. Har du kvern selv vil du alltid kunne ha kaffe med full aroma, og du kan også variere malingsgrad etter behov.


espresso og espressokaffe

Hva er en espresso.

Espressokaffe blir som navnet sier, til under høyt trykk. For å si det kortfattet: En kopp espresso lages ved at vann ved ca 90 grader C presses gjennom et filter som inneholder 6-7 gram espressomalt kaffe i løpet av 20-25 sekunder. Trykket gjennom kaffe'n skal være 9-10 atmosfærer. Dersom disse forutsetningene er tilstede og du bruker en espressokaffe av god kvalitet så vil resultatet bli en eller to kopper espresso med intens bittersøk smak og aroma med et tykt lag crema (det beige skummet på toppen av kaffe'n) som ikke skal løese seg opp etter kort tid. Til dette kreves det meget godt utstyr! (og litt øvelse i smug).


espresso og cappuccino

Cappuccino.

Cappuccino er en populær espressovariant og drikkes oftest av lave tunge porselenskopper som er forvarmet. Basisen er en kopp espresso som toppes med steamet helmelk. De fleste espressomaskiner har steamfunksjon, men også her fins det andre utveier: Bialetti har en sylindrisk beholder med et stempel i til å bearbeide melken slik at den skummer opp. Dette fungerer helt fint. Kaffe'n kan også lages på en mokkakoker fra Bialett som du setter på kokeplaten dersom du ikke har en fullblods espressomaskin for hånden. Avslutt gjerne med strø på toppen bestående av sukker, kakao, kanel og muskat. Dette er selvsagt valgfritt; blandingen også.


espresso og ristretto

Espresso ristretto.

En ristretto lager man som en normal espresso, men med mindre vannmengde og litt kortere ekstraheringstid. Dette gir en kruttsterk liten hissigpropp som får svettekjertlene i full alarmberedskap. Smaken er litt mindre syrlig og litt mindre bitter, men kaffesmaken er meget kraftig for å si det forsiktig.


espresso og macchiato

Espresso macchiato.

Macchiato er et eller to shots espresso servert i espressokopp og toppet med steamet melk som legges forsiktig i langs kanten av koppen med en spiseskje. Macchiato betyr flekk eller merke som henspeiler på måten denne espressoen tilberedes på.


espresso og americano

Americano.

Baristauttrykk som betyr et shot espresso som brygges i en kaffekopp med ca 1,5dl varmt vann. Da beholder du et fint lag med crema på toppen av koppen. Smaker slett ikke så ille som det høres ut..


espresso og caffe latte

Caffe Latte.

Caffe Latte er kankje blitt den mest populære espressodrikken av alle; med eller uten sirup eller søtt. Du fyller først et stort latteglass nesten fullt med steamet (hel)melk. Deretter heller du gjennom en dobbel (enkel) espresso fra et shotglass som du har laget før du steamer melken. Heller du forsiktig får du fine mønstre og sjatteringer i melka som er flott å se på. Sirup eller sukker er valgfritt. Sirup med karamell eller sjokolade er se vanligste. Men prøv gjerne noe annet også.


espresso og con panna

Espresso con Panna.

Dette må du prøve! Et shot eller en kopp espresso med fløte på toppen.
Slik lager du den:
Lag først en espresso i kopp eller shotglass. Rist fløte ut i en shaker. Hell forsiktig over slik at ikke fløten detter igjennom epsressoen. Nyt.


espresso og cortado

Cortado.

En obligatorisk del av det spanske morgenstellet. Serveres vanligvis i mindre glass på 1,5 - 2dl.
Cortado inneholder mindre melk enn en cappuccino og består av like deler melk og espresso. Hell melken gjennom cremaen.


espresso og caffe latte

Is mocha.

Fyll et latteglass 3/4 fullt med knust is og hell i 3/4 med melk. Fyll 6 cl sjokoladesaus i et helleglass og tillsett en dobbel espresso i sausen. Rør om. Hell sjokolade og espresso over melken. Dekorer med krem og noen dråper sjokoladesaus på toppen. Drikkes med store sugerør. Om du ønsker det kan det tilsettes litt karamellsaus i drikken. Server.


espresso og irish coffee

Irish Coffee.

Her er vi ved sakens kjerne for mange av oss. Hva er vel et selskap uten en vellykket Irish Coffee... Vel her er vårt forslag til hvordan man redder festen: Bruk en førsteklasses kaffe som basis. F.eks. Prime Honduras eller Costa Rica Tarrazu. Et glass med hank heller du halvfullt med varm kaffe som søtes med råsukker (fra Bellamy) etter behag. Rør om. Tilsett ca 3 cl irsk whisky. (Vi anbefaler Tullamore Dew). Tilslutt toppes det hele med lettpisket krem. Obs! Kremen skal kunne helles i.Diverse oppskrifter.Chai te.

Kokes i 5 min. Deretter trekkes i 5 min:
1 spiseskje fennikel eller anisfrø
6 (grønne) kardemommefrø
12 hvitløksbåter
1 kanelstang
1 liten ingefærrot som skjæres tynt
1/4 spiseskje hel pepper
2 laurbærblader
7 kopper vann
Dette kokes i fem minutter. Tilsett så 2 spiseskeer Darjeeling te og la dette trekke i 5 minutter.
Tilslutt tilsetter du 6 spiseskjeer råsukker og 1 kopp melk. Server.


Masala Chai.

1 og 1/2 kopp vann
1 kanelstang
8 hvitløksbåter
8 kardemommefrø
6 spiseskjeer råsukker (smak til)
1/4 spiseskje hel pepper
3 spiseskjeer sort te
Ha alt untatt teen i en gryte. La dette småkoke i 10 minutter. Slå av varmen og ha i teen. Alt trekkes så i 2 minutter.
Serveres i 2 kopper umiddelbart. Og nyt.


Kashmir te.

1 1/2 ss Torani vanilje sirup
1 1/2 ss Torani mandel sirup
3/4 kopp sterk sort te (varm)
1/4 kopp halvparten fløte, halvparten melk
1 kanelstang
Ha sirup, te og kanelstang i en stor tekopp. Hell over fløtemelk. Server. (1 porsjon).


Kamille te med kirsebær.

1 1/2 ss Torani kirsebær sirup
1 1/2 ss Torani vanilje sirup
3/4 kopp nybrygget kamillete
Ha sirupen i en kopp. Hell over kamilleteen. Server straks.


Venetiansk latte.

2 ss Torani Amaretto sirup
1 ss Torani mandel sirup
1 kopp sterk varm te
1/2 kopp melk
Ha teen i et latteglass. Steam sammen melk og sirup. Hell over og server.


Sitron eller lime is-te.

1 del Giffard lime eller sitron sirup
8 deler te laget av te i løs vekt, god Assam eller Ceylon
isbiter
Brygg teen og ha i sirup. Sett til kjøling i kjøleskap (min 4 timer) Hell over i en mugge med isbiter før servering.
Garnityr: lime- eller sitronskive, frisk mynte.